Měření výkonu traktorových motorů

Zjišťování točivého momentu

03.12.2010 09:55

K určení hodnoty točivého momentu v jednotlivých měřících bodech je v dynamometru nainstalován tenzometrický snímač. Otáčky vývodového hřídele jsou zjišťovány pomocí magnetického snímače, který je instalovaný na měřícím zařízení a pomocí převodového poměru mezi motorem a vývodovým hřídelem jsou přepočteny na otáčky motoru. Pomocí piezo-elektrického čidla, které se umisťuje na vstřikovací potrubí před jednu z vstřikovacích trysek motoru, se kontroluje správnost nastaveného převodového poměru mezi otáčkami motoru a otáčkami vývodového hřídele.

Z naměřených hodnot točivého momentu, otáček motoru a spotřeby paliva je následně vypočten výkon motoru a měrná spotřeba paliva v jednotlivých měřících bodech. Z těchto hodnot je pak graficky zobrazena vnější otáčková charakteristika motoru (obr. 2-4).

V souhrnném vytištěném protokolu, jsou výsledky zobrazeny tabulkově (jednotlivé měřené body - točivý moment, výkon motoru a měrná spotřeba při daných otáčkách motoru) a graficky (vnější otáčková charakteristika motoru včetně hodinové a měrné spotřeby paliva).

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode